Γεωργία-γνωρίστε την


Η Γεωργία με  έκταση 70 000  τετραγωνικά χιλιόμετρα καταλαμβάνει πολύ μικρή θέση στο παγκόσμιο χάρτη. Η  μικρή αυτή  χώρα βρίσκεται  στα νότια του Καυκάσου, μεταξύ Μαύρης και Κασπίας Θάλασσας. Παρά το μέγεθος της είναι τόσο πλούσια σε φυσικούς και ορυκτούς πόρους που αποτελεί πραγματική έκπληξη. Πιθανώς σε όλη την υδρόγειο η Γεωργία να είναι από τις λίγες χώρες που διαθέτει τόσους  θησαυρούς μαζεμένους  σε τόση μικρή έκταση.
Ο μεγαλύτερος πλούτος της χώρας ωστόσο είναι το φυσικό περιβάλλον και οι κλιματολογικές ιδιότητές της. Εδώ, η φύση υποδέχεται τον επισκέπτη με κάθε πιθανή έκπληξη. Στη δυτική πλευρά της χώρας, στις όχθες της Μαύρης θάλασσας, στην περιοχή Ατζαρα, συναντάει κανείς το πιο βροχερό μέρος σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην ανατολική πλευρά της, στη περιοχή Καχέτη, δεσπόζει  η έρημος, όπου οι σταγόνες βροχής είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Στις όχθες της Μαύρης θάλασσας, στην περιοχή  Απχαζία, ο επισκέπτης από την μία μεριά έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα και  από την άλλη σε απόσταση μίας ώρας  να πατήσει στις χιονισμένες πλαγιές της ορεινής Απχαζίας. Στην μικρή αυτή χώρα υπάρχουν πολλές περιοχές με υψηλή οικολογική αξία, οι οποίες συγκαταλέγονται  στα εφτά εθνικά πάρκα προστατευμένα από την εγχώρια  και διεθνή νομοθεσία.    
Το ιδιαίτερα  πλούσιο φυσικό περιβάλλον είναι σημαντικός παράγοντας για την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Στην Γεωργία  κάθε επισκέπτης, ακόμα και ο πιο απαιτητικός,  μπορεί να βρει το μέρος  των ονείρων του. Οι λάτρεις του νερού έχουν στη διάθεση τους όλη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, όπως και τα τουριστικά καταλύματα στις όχθες των λιμνών (Μπαζαλέτι, Σιόνι κ.λπ) περιοχές, με ιδιαίτερο κλίμα και φυσική ομορφιά. Ενώ για τους λάτρεις του βουνού και του εναλλακτικού τουρισμού προσφέρεται όλη η ορεινή ζώνη της χώρας, μεταξύ τους και η  ορεινή περιοχή του Μπορτζόμι και η κοιλάδα του ποταμού Αράγβι. Όσοι)  προτιμούν  τα χειμερινά θέρετρα μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στο  Μπακουριάνι και το Γουδαούρι, σε αυτούς τους προορισμούς προστέθηκε φέτος  και η  Μεστία.
Είναι παγκοσμίως γνωστή η ηγετική θέση της Γεωργίας ως ευνοημένη υδρολογικά χώρα  με  μεγάλο όγκο υδάτινων πόρων. Η χώρα διαθέτει μεγάλους πόρους τόσο για γλυκό όσο και για ιαματικό και μεταλλικό νερό. Αυτό το πλεονέκτημα της χώρας αντικατοπτρίζεται όλο και περισσότερο  και στο τομέα εξαγωγών όπου η εξαγωγή νερού   χρόνο με το χρόνο αυξάνεται, όχι μόνο σε βάρος των ήδη γνωστών ονομάτων στις διεθνείς αγορές, για παράδειγμα Μπορτζομι, Ναμπεγκλαβι κ.λπ αλλά και με τη συμμετοχή  σχετικά καινούριων ονομάτων με εξίσου καλή προοπτική. Ευτυχώς οι υδάτινοι πόροι της Γεωργίας δίνουν αυτή τη δυνατότητα, διότι η χωρά διαθέτει σε αφθονία ιαματικά, μεταλλικά και γλυκά νερά ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες  περιοχές της με εξίσου σημαντικές θεραπευτικές και γευστικές ιδιότητες. Οι περισσότερες  ιαματικές πηγές της Γεωργίας συνιστώνται για πολλές παθήσεις όπως καρδιοαγγειακές, γαστρεντερικές, δερματικές κ.λπ
Χάρη στις διάφορες κλιματολογικές ζώνες, ποικίλα εδάφη και πλούσιους υδάτινους πόρους η Γεωργία διαθέτει μεγάλη γκάμα των οπωροκηπευτικών προϊόντων. Από τη μία υπάρχουν τροπικά φρούτα όπως λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ και ακτινίδια, από την άλλη φρούτα ανθεκτικά στη ξηρασία όπως σταφύλια,  καρπούζια, πεπόνια, σύκα, λωτοί, χουρμάδες, επίσης πολλά αλλά φρούτα και λαχανικά, όλα με εξαιρετικές γεύσεις-γεγονός που μπορεί να επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε βρεθεί έστω και μία φορά στο γεωργιανό τραπέζι.

Η γεωργία διαθέτει μεγάλο ορυκτό πλούτο που έχει μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως και για τόσο μικρή χώρα αντιπροσωπεύονται επαρκώς. 
 Τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της χώρας, εντοπίζονται  στην ανατολική Γεωργία στην  περιοχή των Καχετίων, στην καρδιά της χώρας στην περιοχή Κάρτλι, ανάλογα κοιτάσματα  ανακαλύφθηκαν  επίσης και στην  υφαλοκρηπίδα της Μαύρης θάλασσας.  Αυτό το πλεονέκτημα της χώρας δεν έχει μείνει χωρίς την προσοχή της παγκόσμιας  πετρελαϊκής βιομηχανίας, η οποία πραγματοποιεί τις απαραίτητες εργασίες σε διάφορα σημεία της χώρας.
Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τα κοιτάσματα χρυσού και χαλκού, τα οποία έχουν ανακαλυφθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σε ένα απ’ αυτά στην περιοχή Μπολνίσι λειτουργεί το μεγαλύτερο  εργοστάσιο  σε όλο το νότιο Καύκασο, όπου παρασκευάζονται κράματα χαλκού και χρυσού και εξάγονται σε διάφορες χώρες του κόσμου. Όσον αφορά στο δεύτερο ανάλογο κοίτασμα στην περιοχή Ατζαρίας, παραμένει ανεκμετάλλευτο και τελευταία προσελκύει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον των επενδυτών.
Στην άλλη πλευρά της χώρας στην συμβολή της ορεινής Ρατσα και του Τσχινβάλι,  σε μία κατοικημένη περιοχή συναντώνται τα κοιτάσματα  μολύβδου και ψευδαργύρου, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα, λόγω προβλημάτων υποδομής και άλλων δυσχερών συνθηκών, όμως με ανάλογη προσοχή και απαραίτητες επενδύσεις,  πολύ γρήγορα μπορεί να μετατραπούν σε κερδοφόρα επιχείρηση.
Αξίζει να αναφερθούμε ξεχωριστά στα κοιτάσματα του ουρανίου, τα οποία βρίσκονται επίσης στη περιοχή της Ράτσα.  Προβλέπεται τα κοιτάσματα αυτά  να βρεθούν στο επίκεντρο, λόγω αυξημένης ζήτησης του συγκεκριμένου ορυκτού και επομένως  να ανοίξει νέους ορίζοντες για οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή.
Στη δυτική Γεωργία στην περιοχή των  Ιμερετίων  στους δήμους Σατσχέρε και Τσιατούρα βρίσκονται τα κοιτάσματα του μαγγανίου τα όποια βρέθηκαν στο επίκεντρο  τέλη  του 19ου αρχές του 20ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι δυτικές εταιρίες επένδυσαν χρήματα και νέες τεχνολογίες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Από τότε  η Γεωργία διαθέτει μεγάλη παράδοση στην βιομηχανία μαγγανίου. Εδώ παράγετε(αι) η απαραίτητη  πρώτη ύλη για μεταλλουργία. Στην ίδια περιοχή στο δήμο Τκιμπουλι τα κοιτάσματα του άνθρακα ήταν κάπως ανεκμετάλλευτα για μερικά χρόνια. Όμως τώρα, με το φόντο του παγκοσμίου πετρελαϊκού πυρετού, η συγκεκριμένη πρώτη ύλη  ξανακερδίζει την ανάλογη θέση στο ενεργειακό πεδίο και έχει πολύ καλή προοπτική ανάπτυξης.
Εδώ σας παρουσιάσαμε ένα  μικρό δείγμα από το μεγάλο φάσμα του πλούτου που διαθέτει η χώρα. Στην Γεωργία έχετε πολλά να δείτε και ακόμα περισσότερα  να εξερευνήσετε. Οι λέξεις είναι αδύνατον να περιγράψουν όλη τη μαγεία και τους θησαυρούς της χώρας αυτής, η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο συναρπαστική, εξάλλου όπως λένε: μία εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις.