Uplistsikhe. Μία πόλη χτισμένη στο βράχο


Υπάρχουν τρεις πόλεις φρούρια στη Γεωργία: Η Vardzia, η Gareji και το Uplistsikhe. Το Uplistsikhe είναι μία αρχαία πόλη χτισμένη στο βράχο και βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Μτκβάρι, όπου υπάρχουν κτήρια θρησκευτικά και δημόσια. Το Uplistsikhe αποτελούσε την κατοικία του ηγέτη της τοπικής φυλής. Το όνομα "Uplistsikhe" δόθηκε από την περίοδο του παγανισμού. Upali στα γεωργιανά σημαίνει θεός και Τsikhe φρούριο, Uplistsikhe επομένως σημαίνει το φρούριο του θεού. Σύμφωνα με το μύθο, το Uplistsikhe χτίστηκε από σκλάβους. Τους έδιναν μία σκαπάνη που από τη μία πλευρά ήταν καλυμμένη με σίδηρο και από την άλλη με χρυσό. Έπρεπε να δουλέψουν έτσι, ώστε να φθείρουν μόνο τη πλευρά του σιδήρου. Αν το κατάφερναν θα είχαν ως έπαθλο την ελευθερία τους και το χρυσό. Αυτό φυσικά είναι μύθος, διότι κανείς δεν θα έδινε τόσο μεγάλη ποσότητα χρυσού σε ένα σκλάβο. Αλλά δύο πράγματα είναι προφανή: το πόσο μεγάλη εργασία χρειάστηκε για να κτιστεί η πόλη, και δεύτερον, ότι στην Γεωργία υπήρχαν κοιτάσματα χρυσού και ότι ο μύθος για το Χρυσόμαλλο Δέρας δεν είναι αφηρημένη έννοια.
Όταν ο χριστιανισμός ανακηρύχτηκε επίσημη θρησκεία του κράτους η αστική ζωή στην πόλη πήρε την κάτω βόλτα αλλά εξακολουθούσε να είναι ένα από τα ισχυρότερα φρούρια της περιοχής. Το Uplistsikhe ήταν συνδεδεμένο με το Δρόμο του Μεταξιού, ο οποίος περνούσε από εκεί. Ακόμα υπάρχουν αποτυπώματα των τροχών που περνούσαν μέσω της πόλης.Η ύδρευση της πόλης γινόταν από πηγή σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από αυτήν μέσω πήλινων σωλήνων.
Στην αρχαιότητα στο Uplistsikhe υπήρχαν 700 σπήλαια σήμερα έχουν απομείνει μόνο 150, καθώς η περιοχή είναι σεισμογενής. Το 1920 στην ανατολική Γεωργία σημειώθηκε ισχυρός σεισμός, που είχε καταστρέψει εν μέρει το συγκρότημα του Uplistsikhe.
Σε μία αίθουσα του συγκροτήματος έχουν δώσει το όνομα της βασίλισσας Ταμάρ, αν και η βασίλισσα δεν είχε μείνει ποτέ εκεί. Η αίθουσα αυτή αρχικά προοριζόταν για ειδωλολατρικές τελετές. 
Στο Uplistsikhe υπάρχει εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην οποία τα τελευταία δέκα χρόνια γίνονται λειτουργίες. Η εκκλησία είναι χωρίς θεμέλια, είναι χτισμένη πάνω σε βράχο και έχει επιζήσει από το σεισμό του 1920. Λένε ότι για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν κρόκοι αυγών οι οποίοι δίνουν δύναμη στους τοίχους. Η άλλοτε μεγαλοπρεπής πόλη-φρούριο τώρα είναι ένα υπαίθριο μουσείο. 
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει υλικό που χρονολογείται από  την περίοδο της 6ης χιλιετίας μέχρι και τον 18ο αιώνα μ.Χ.